“Punto” hoće deset država

Bez autora
Jan 09 2011

Sa montažnih traka kompanije “Fijat automobili Srbija” u toku prošle godine sišla su 14.262 automobila, što je znatno manje od najavljenog plana o proizvodnji 30.000 vozila i početkom godine korigovanog na 20.000, ali je potpisan znatno veći broj ugovora o izvozu modela “punto 188” nego što je bilo u planovima. Zbog toga su zadovoljni učinkom u prošloj godini. Plan o proizvodnji 20.000 automobila napravljen je u trenutku kada se najavljivao još jedan krug subvencionisane prodaje 5.000 vozila. Da se to desilo, plan bi bio ostvaren, ali su rezultati o ugovorenom izvozu skoro duplirani. Očekivali su da potpišu ugovore o izvozu sa šest država, a do kraja prošle godine potpisan je ugovor o izvozu sa partnerima iz deset država. To pokazuje da je reč o modelu koji se pokazao kao dobar za eksploataciju na ovim prostorima. I to garantuje proizvodnju ovog modela još nekoliko godina.

“Punto” hoće deset državaSa montažnih traka kompanije “Fijat automobili Srbija” u toku prošle godine sišla su 14.262 automobila, što je znatno manje od najavljenog plana o proizvodnji 30.000 vozila i početkom godine korigovanog na 20.000, ali je potpisan znatno veći broj ugovora o izvozu modela “punto 188” nego što je bilo u planovima.

Zbog toga su, kako za “Novosti” kažu u ovoj kompaniji, zadovoljni učinkom u prošloj godini.

- Plan o proizvodnji 20.000 automobila napravljen je u trenutku kada se najavljivao još jedan krug subvencionisane prodaje 5.000 vozila - kažu za “Novosti” u ovoj kompaniji.

- Da se to desilo, plan bi bio ostvaren, ali su rezultati o ugovorenom izvozu skoro duplirani. Očekivali smo da potpišemo ugovore o izvozu sa šest država, a do kraja prošle godine potpisan je ugovor o izvozu sa partnerima iz deset država. To pokazuje da je reč o modelu koji se pokazao kao dobar za eksploataciju na ovim prostorima. I to garantuje proizvodnju ovog modela još nekoliko godina.

“Punto 188” je počeo da se izvozi za Egipat, Tursku, Ukrajinu, Maroko i pet u država CEFTA (bivša Jugoslavija bez Slovenije, plus Albanija). Izvezeno je oko 3.000 automobila - najviše u Egipat (1.000) i Tursku (890). Bez obzira na to što je izvoz u preostalih osam država bio skoro simboličan, kažu u FAS, bitno je da je posao krenuo, i on će se sve do aprila ove godine uvećavati.

- Zbog instaliranja nove opreme, u aprilu će se obustaviti proizvodnja ovog modela - kažu za “Novosti” čelnici ove kompanije.

- Do tada će se intenzivirati proizvodnja, kako bi se stvorile zalihe za kupce koji ovaj model žele da kupe i u narednih nekoliko meseci, kada bi trebalo da krene probna proizvodnja novog modela.

Kupci iz Srbije će, kažu u “Fijatu” - imati prednost.

Još se vaga

Kompanija FAS još vaga proizvodnju “punta 188” u naredne dve godine. Ali, očekuje se da će ona biti veća od 15.000 godišnje.

Izmeštaju traku

Poluautomatizovana proizvodna linija, na kojoj se sada proizvodi “punto”, a koju je “Zastava” za 14,6 miliona evra kupila od firme “Komau”, biće izmeštena na neki drugi prostor, a na tom mestu biće instalirana najmodernija traka, sa koje će godišnje moći da silazi više od 200.000 automobila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik